Original news    English    Italian    Albanian   

Euro ne kuota te larta
Autor Visi - lun 18 apr 2011 13:19

Euro vazhdon qe te qendroj ne kuota mjaft te larta kundrejt monedhes tone kombetare lekut. Ne kursin e kembimit valutor nje euro eshte eshte shkembyer sot me rreth 139 leke. Sipas specialisteve te ndryshem pavaresisht se keto jane luhatje normale te kursit te kembimit ndikim kane pasur edhe prurjet e uleta te emigranteve dhe nje tjeter faKtor mendohet qe te jete edhe libelarizimi i vizave. Edhe pse Guvernatori i Bankes se Shqiperise ne konferencen e fundit u shpreh se do te meren masa ne menyre qe te mos kete nje vleresim te metejshem te euros ndaj lekut leku shqiptar vazhdon te qendroj i dobet kundrejt monedhes europiane. Nderkohe qe dollari amerikan ka filluar te kete nje tendence rritese kete jave dhe keshtu nje dollar ka arritur kuoten e 105 lekeve duke arritur keshtu ne vlera mjaft te larta ne krahasim me javet e fundit. Nderkohe qe prej fillimit te vitit euro nuk eshte shkembyer me pak se 137 leke nje vlere e konsideruar si nje vlere e larte kundrejt nje monedhe vendase. Pritet qe kjo monedhe te vazhdoje te qendroje ne kuota te larta dhe per disa muaj.Madje liberalizimi i vizave per qytetaret e Shqiperise pritet qe te kete efektet e veta ne shvleresimin e metejshem te monedhes vendase.
Zhvleftesimi i monedhes vendase kundrejt monedhes se BE pritet te ndihet ndjeshem ne te pakten ne nje periudhe 6 -12 mujore nga casti i fillimit te liberalizimit te vizave ne 15 dhjetor. Nje efekt i tille eshte ndjere edhe ne vende te tjera pas libelarizimit te vizave dhe pikerisht per kete eshte e nevojshme nje politike mjaft e kujdeshme e institucioneve perkatese.
Edit
Condividi: facebook twitter linkedin myspace technorati yahoo google reddit wikio okno del.icio.us Digg Segnalo
ArchivioArchivio CercaCerca InviaInvia StampaStampa PDFPDF RSSRSS Letture 39226, stampe 120 ©
Precedente
Kosova do tė zhytet nė krizė financiare?!